Masz pytania? Zadzwoń +48 22 314 14 30
konferencja

Znakowanie żywności w świetle rozporządzenia 1169/2011

2014.11.17-18 | Digital Knowledge Village | Warszawa
zywnosc196x198

Co czeka producentów żywności? Najnowsze Regulacje Prawne!

Od 13 grudnia 2014 r. nowe przepisy dotyczące etykiet dla środków spożywczych, będą podstawowym aktem regulującym oraz spajającym zasady znakowania żywności w krajach Unii Europejskiej. Zmiany etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych oraz wieloznaczność przepisów (EU) 1169/2011 stanowią ogromny problem oraz wyzwanie z jakim w najbliższym czasie będą musieli się zmierzyć producenci oraz dystrybutorzy żywności. Nie spełnienie powyższych wymogów będzie narażało producentów, importerów oraz pozostałe podmioty rynku spożywczego na sankcje w postaci np. kar pieniężnych. Przedsiębiorcy będą musieli obrać właściwy kierunek wobec konsumentów jak i kontrahentów co skutkuje wprowadzeniem do polityki firmy nowych rozwiązań biznesowych.

Dlaczego warto?

Podczas Warsztatów wyjaśnimy Państwu najbardziej kłopotliwe zapisy oraz wskażemy prawidłowe interpretacje najnowszych regulacji!
 

  • Uczestnicy uzyskają wiedzę, jak przygotować się do nowych obowiązków i obostrzeń? (zmiana kolejności)
  • Odpowiedzialność za produkt! Od producenta do konsumenta!
  • Jaka będzie sytuacja prawna producentów i dystrybutorów żywności  po wejściu w życie rozporządzenia 1169/2011?
  • Do kiedy powinniśmy wprowadzić zmiany oznakowania opakowań oraz reklam?
  • Co trzeba będzie zmienić w prowadzonych kampaniach reklamowych, aby były zgodne z prawem?
  • Właściwe znakowanie a kontrola. Kto będzie uprawniony do nadzoru przestrzegania nowych przepisów i jakie sankcje będą nam groziły za ich nieprzestrzeganie?
Dla kogo?

Specjalistów, odpowiedzialnych za kontrolę jakości raz zapewnienie bezpieczeństwa żywności:

  • Producentów żywności
  • Sieci handlowych
  • Firm produkujących opakowania dla sektora spożywczego

W szczególności:

  • Dyrektorów i Kierowników ds. Kontroli Jakości
  • Technologów Żywienia
  • Pracowników wewnętrznych i zewnętrznych specjalizujących się w prawie żywnościowym
  • Działów Prawnych - Biorąc udział w warsztatach otrzymują Państwo zaświadczenie o punktach szkoleniowych do przedstawienia w Krajowej Radzie Radców Prawnych.
Program
  • -

    REJESTRACJA UCZESTNIKÓW - ROZPOCZĘCIE WARSZTATÓW

  • -

    Znakowanie wartością odżywczą produktów spożywczych w świetle przepisów rozporządzenia 1169/2011

    Beata Przygoda, Instytut Zywności i Żywienia
    Beata Przygoda

    • Informacja o wartości odżywczej – informacje obowiązkowe i dobrowolne, wymagania i formy prezentacji
    • Zakresy tolerancji
    • Sposoby określania wartości odżywczej produktów do celów znakowania
    • Obliczanie wartości energetycznej – na wybranych przykładach
    • Obliczanie wartości odżywczej – na wybranych przykładach
    • Dodatkowe systemy znakowania żywności wartością odżywczą

    Znakowanie wartością odżywczą produktów spożywczych w świetle przepisów rozporządzenia 1169/2011

  • -

    PRZERWA NA KAWĘ

  • -

    PRAKTYCZNE ASPEKTY STOSOWANIA OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH W REKLAMIE I PROMOCJI

    Andrzej Balicki, DLA Piper
    A. Balicki
    Andrzej Balicki

    • Dozwolone przekazy reklamowe i promocyjne
    • Zasady stosowania oświadczeń botanicznych z tzw. listy pending
    • Dopuszczalność odwoływania się do chorób
    • Powoływanie się na opinie naukowe, opinie EFSA itp.
    • Stosowanie oświadczeń ogólnych i stwierdzeń faktycznych
    • Oświadczenia wobec produktu vs oświadczenia wobec składnika
    • Praktyczne aspekty konstruowania stron internetowych

  • -

    NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ TWORZĄC / ZMIENIAJĄC ETYKIETĘ

    Beata Majchrzak, GŁÓWNY INSPEKTORAT JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
    Beata Majchrzak

    • Znakowanie środków spożywczych zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
    • Nowe wymagania w znakowaniu pewnych grup środków spożywczych

  • -

    PRZERWA NA LUNCH

  • -

    KIEDY PRODUKT PRZESTAJE BYĆ BEZPIECZNY? – WYCOFANIE PRODUKTÓW Z RYNKU, WYMAGANIA I MOŻLIWE ROZWIĄZANIA

    Tomasz Kaczyński, Kancelaria Prawna Domański Zakrzewski Palinka
    T. Kaczyński
    Tomasz Kaczyński

    • Charakter prawny notyfikacji produktów GIS
    • Potencjalne ryzyka przedsiębiorcy:
    • Kompetencje PIS w zakresie prowadzenia kontroli i obowiązki przedsiębiorcy w przypadku nieprzychylnej decyzji
    • Uprawnienia przedsiębiorcy w zakresie kontroli
    • Działania zapobiegawcze

  • -

    ZAKOŃCZENIE PIERWSZEGO DNIA WARSZTATÓW

Program
  • -

    PORANNA KAWA I POWITANIE UCZESTNIKÓW

  • -

    ZNAKOWANIE PRODUKTU W ŚWIETLE 1169 I NIE TYLKO

    Kinga Szewczyk, Instytut Logistyki i Magazynowania
    Kinga Szewczyk

    • Wariant produktu w świetle 1169 oraz sprzedaży on-line - po jakiej zmianie produkt jest już nowym produktem i jak należy to zaznaczać?
    • Rozwiązania wypracowane przez inne kraje i organizacje GS1
    • Rozwiązanie opracowane przez Grupę Roboczą 1169 działającą w Polsce i jego zalecenia
    • Sprzedaż artykułów spożywczych przez Internet po 13.12.2014 - zmiany, wyzwania, zakres odpowiedzialności

  • -

    ROZPORZĄDZENIE UE1169/2011 W ASPEKCIE SPRZEDAŻY ŻYWNOŚCI PRZEZ INTERNET

    Tomasz Kapuściński, Brandbank Polska
    T. Kapuściński
    Tomasz Kapuściński

    •     Stan obecny, poziom gotowości producentów żywności i sieci handlowych do sprzedaży żywności przez internet
    •     Szczegółowe wymagania dotyczące pakietu danych wymaganych przez rozporządzenie do wyświetlenia na stronach e-sklepów
    •     Dostępne modele i rozwiązania w dziedzinie zarządzania danymi produktowymi

  • -

    PRZERWA NA KAWĘ

  • -

    URZĘDOWA KONTROLA ŻYWNOŚCI PROWADZONA PRZEZ PAŃSTWOWĄ INSPEKCJĘ SANITARNĄ

    Ewa DULIŃSKA-STANEK, WSSE
    E.Dulińska
    Ewa DULIŃSKA-STANEK

    •     Główne błędy występujące w znakowaniu żywności – oraz możliwości unikania zastrzeżeń kontrolnych
    •     Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE
    •     Jakie są prawa i obowiązki kontrolowanego
    •     Jak przebiega kontrola żywności importowanej i jak się do niej właściwie przygotować
    •     Skutki nieprawidłowego oznakowania i sankcje z tym związane

  • -

    PRZERWA NA LUNCH

  • -

    “BIO, EKO I ORGANIC” – JAK ZNAKOWAĆ PRODUKTY EKOLOGICZNE I ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ

    Marta Daćków, Kancelaria Prawna Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp.K.
    M. Daćkow
    Marta Daćków

    • Bio, eko, organiczny – synonimy?
    • Procedura certyfikacji „BIO”
    • Znakowanie bioproduktów
    • Kontrola produktów oraz przedsiębiorcy w zakresie oznakowania „BIO”
    • Inne oznaczenia rolnictwa ekologicznego

  • -

    Jak stworzyć nowe etykiety? WARSZTAT

    Agnieszka Łuszpak - Zając, Kancelaria Prawna Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp.K.
    Marta Daćków, Kancelaria Prawna Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp.K.
    A. Łuszpak-Zając
    Agnieszka Łuszpak - Zając
    M. Daćkow
    Marta Daćków

    • Czym jest oznakowanie i jakich produktów dotyczy?
    • Jakie informacje musi zawierać etykieta?
    • Szczególne obowiązki dotyczące alergenów i substancji dodatkowych
    • Jak prawidłowo umieścić informacje na opakowaniu?
    • Jakie dodatkowe oświadczenia żywnościowe i zdrowotne może zawierać etykieta?
    • O czym dodatkowo należy pamiętać w przypadku sprzedaży towaru do państw EU?
    • Nowe obowiązki związane z informacją o wartości odżywczej

Pobierz program:
W celu pobrania pliku pdf prosimy o pozostawienie danych kontaktowych.
*
*
*
*
*
Miejsce
Warszawa | Digital Knowledge Village
ul. Puławska 465